Retain In-House

Question: Is the “in-house win” a contract or not?  Does the Performance Work Statement (PWS)/Most Efficient Organization (MEO) have to be followed as written and solicited?  Can employees do work that was left out of the PWS?

Answer:  An “Retain In-house Decision” is not a contract such as would be made with a private sector offer, however, the MEO is required to perform the services of the PWS.  The A-76 Revised Supplemental Handbook (RSH) requires in Part 1, Chapter 3, Section L that a Post-MEO Performance Review be conducted to confirm that the MEO has been implemented in accordance with the Transition Plan, establish the MEO’s ability to perform the services of the PWS, and to confirm that actual costs are within the estimates contained in the in-house estimate.  Further, the RSH provides for adjustments to the PWS and MEO for formal mission or scope of work changes.  Any changes must be adequately documented for audit purposes. 

Question:  Is there a requirement to go to an “intermediate MEO” from the OPNAVINS?

Answer:  OPNAVINST 4860.7C permits flexibility to reduce personnel and implement any efficiencies discovered during the course of the study.  This is common sense (“we know how to save money – we’re going to wait 2 years to implement it” – isn’t the prudent approach).  However, there is no requirement to do this.

Question:  How flexible can the Post MEO review be?

Answer:  The post MEO review is supposed to be done (OPNAVINST pages 1-31 and 1-32) after one full year of MEO performance.  The post MEO review will compare actual to estimates in these three areas:

· MEO Implementation

· MEO performance (including QASP execution)

· Actual cost versus estimates

Question:  During the implementation of a MEO, can the command take a position and convert it to NAF without exceeding the dollar limit for that particular position?  Would such a change violate the MEO?

Answer:  The MEO that won the competition must be implemented.  Any NAF positions would have to have been identified in the MEO.

Question:  When there are either temporary, term, or contractor personnel in a function identified for study, what should be done?  Should their employment be immediately terminated?

Answer:  There is no need to immediately terminate their employment.  The Transition Plan is the written plan that enables the transition from the current organization to the MEO, contract or ISSA performance.  It is designed to minimize disruption and adverse impacts.  There may be a mix of Temp/Term and Contractor personnel as part of the workforce.

Question:  Does an MEO have any protection against further budget reductions?  If it is indeed the Most Efficient Organization and has successfully competed against private industry to become the service provider for the solicitation (PWS), then this would preclude additional attempts to save money through Full Time Equivalent (FTE) reduction within the MEO.  Is there anything in the Commercial Activity (CA) directives that would state this?

Answer:  If the resources allocated to the mission of the MEO are cut, the reason for the reduction needs to be documented and the reduction should be applied to the MEO appropriately.  All documentation should be kept at both the activity and in the study’s permanent record in CAMIS.

Question:  Is there any guidance on what has to be done following the 5-year MEO review/reporting period?

Answer:  The OMB Circular A-76 dated May 26, 2003 provides the following guidance for Follow-on Competition:  

a) The Contracting Officer (CO) shall make option year exercise determinations for agency, public reimbursement and private sector performance decisions in accordance with FAR 17.207. Consistent with the FAR the CO shall not approve performance periods that exceed the total number of years specified in the solicitation used in the standard competition.

b) For agency or public reimbursable performance decisions, an shall compete another streamline or standard competition of the activity by the end of the last performance period on the Standard Competition Form (SCF) or Streamline competition Form (SLCF) unless a specific exemption is granted by the Competition Sourcing Official (CSO)(without delegation) before the end of the last performance period. The CSO may extend the performance period for a high performing organization if the CSO (a) determines that continued cost savings justifies the extension; (b) documents these cost savings through the use of a COMPARE generated SCF or SLCF; (c) limits the extension to no more than 3 years after the last performance period; and (d) makes a formal announcement of the extension via FedBizOpps.gov. For private sector performance decisions, the CO shall comply with FAR for follow-on competition.

Question:  What is the Navy plan for Post MEO Reviews?

Answer:  Each activity responsible for an MEO should conduct a review annually when providing their Annual Update Report (OPNAVINST 4860.7C App C) for the CAMIS database.  The A-76 Supplemental Handbook and OPNAVINST 4860.7C require that 20% of MEO’s implemented as a result of a decision to perform services in-house will be subject to formal review.  OPNAV N465 and 3SO will develop a schedule of Post-MEO reviews to be conducted annually.  The same firm that is supporting the IRO effort will conduct these reviews.  The timing of these reviews will be coordinated between OPNAV N465, 3SO, the responsible Major Claimant and the Activity.  Reports of these reviews will be provided to N465, the responsible Major Claimant and Activity.  Lessons learned will be available on the 3SO website.

Question:  If a field activity’s actual MEO start date is 8 months later that the planned start date, can the performance periods be adjusted to add the 8 months on to the last performance period as long as the 60 months limitation is not exceeded?  The costing would have included the full 60 months of performance.

Answer:  No performance period can exceed 12 months, so to accurately represent the situation described, the first performance period would be adjusted to 4 months, then the next four performance periods would remain at 12 months, and a sixth performance period would be established to account for the remaining 8 months for a total of 60 months.  This adjustment must be noted when submitting the next Annual Update Report in CAMIS. 

Question:  If the decision is retain in-house and the MEO that is put into place results in the downgrading of positions, how will the employee’s pay be affected?  Will they be in a save pay status and if so for how long?

Answer:  If the MEO results in a change in the organization, the following procedures will be followed. If we are reducing the number of positions and/or reducing the grades of some positions, we will follow Federal guidelines.  It is our intent to offer the Voluntary Separation Incentive Program (VSIP) along with the Voluntary Early Retirement Authority (VERA) to employees who are interested in retiring or resigning with the incentive.  We would do this to avoid separating anyone who did not want to separate.  If we are forced to conduct a RIF and employees are downgraded, the downgraded employees will be on either grade retention for two years or pay retention depending on their personal status. In accordance with current regulations the following applies: Grade retention: Employees can be on grade retention for two years.  During that two year time, their pay is treated the same as if they were in their former position.  They would get any within grade increases they are due as well as the full annual pay raise.  After two years, the downgraded employees come off of grade retention.  If their pay can be set in a step of the grade for the new position, their pay is set.  If their pay is too high for the pay scale of the grade they are now in, they are placed on Pay retention.  Pay retention employees stay on Pay retention until their pay can be set in the grade of the job they have been placed in.  During the time of pay retention, they do not get any within grade increases.  They get ½ of the annual pay raise that the other employees get.  Employees may be on Pay retention the remainder of their career if their salary does not match up to a step in the position in which they have been placed

Question:  If the CA decision is to retain in-house, can Base Realignment and Closure (BRAC), Utilities Privatization (UP), Housing Public Private Venture (HPPV), Standing up NAVFAC Midwest come back and realign us some more?

Answer:  Yes, there is a possibility that BRAC, UP, HPPV and the stand up of NAVFAC Midwest could affect the number and type of positions required by our activity even after CA. These programs are all designed to promote better business processes, and drive out costs, returning money to the Navy to recapitalize the fleet.

